Warsztaty

Warsztaty artystyczne stanowią odmienną, a zarazem kreatywną formę spotkań intregracyjnych. Mogą one przybrać krótką formę jako akcent  na zakończenie szkolenia bądź odbyć się jako oddzielny kilkugodzinny event.

Decoupage

Decopage – to wyjątkowa, bardzo efektowna technika zdobienia przedmiotów użytkowych i dekoracyjnych. Wykorzystując tę technikę szybko i z łatwością można wyczarować coś z niczego – zamienić zwykły talerz, dzbanek, doniczkę, lampę czy pudełko na biżuterię w modny, wyróżniający się we wnętrzu element. Te oryginalne i piękne dekoracje można nanosić również na meble, lampy czyniąc z nich całkiem „nowe”, niepowtarzalne dzieła.

Program zajęć:

  • historia i tajniki decoupage
  • omówienie materiałów
  • przygotowanie podłoża
  • wybór i wycięcie motywów
  • nakładanie odpowiednich warstw wykończeniowych

Filcowanie

Filcowanie - poznamy tajniki  filcowania zarówno "na sucho" jak i "na mokro". Rozbudzi  Państwa wyobraźnię, Zwrócimy uwagę na dobór kolorów, strukturę formy, a także prawidłową kompozycję powstającej pracy. Na kursie nauczymy się filcowania owczej wełny czesankowej metodą " na mokro", czyli za pomocą wody i mydła, a także "na sucho" używając igieł do filcowania.

Program zajęć:

  • historia i tajniki filcowania 
  • podstawowe narzędzie i techniki filcowania na sucho, a także na mokro
  • rodzaje wełen i ich zastosowanie
  • filcowania na mokro - wykonanie form płaskich i przestrzennych tj. kulka, bransoletka, kwiat. 
  • filcowanie na sucho - wykonanie form płaskich i przestrzennych tj. kolczyki czy korale łączenie metody "na sucho" i "na mokro"

Na miejscu wykonasz jedną pracę, którą zabierzesz ze sobą do domu.

„Szlachetny Smak Tajemnej Wiedzy...”

Warsztat ten ma na celu nabycie lub rozwiniecie umiejętności doboru win do potraw, rozpoznawanie gatunków wina, krajów pochodzenia i wiażących się z tym cech charakterystycznych wina pochodzącego z danego zakątka świata. Najwazniejsza umiejętnością jaka uczestnik szkolenia może zyskac, jest zdolność dobrania wina do dań, w taki sposób, aby smak wina wzmacniał wyjątkowy charakter potraw. Celem pośrednim tego szkolenia jest także podniesienie pewności siebie na przyjęciach i bankietach. Warsztat prowadzony jest przez charyzmatycznego sommeliera z wieloletnim doświadczeniem, zapewniającego świetną zabawę przy umiejętnym przekazie wiedzy.

Program zajęć:

  • historia i rozwój winiarstwa
  • jak powstaje wino
  • główne regiony produkcji wina
  • butelki i etykiety
  • przygotowanie wina do spożycia
  • kupowanie i przechowywanie wina
  • świadome picie wina
  • degustacja 6 rodzajów win